31 January 2009

PENJIMATAN WANG KENDERAAN

FROM AHMAD AZWAN

Sudahkah anda memulakan analisa perbelanjaan anda? Jika belum, mulakan sekarang. Sila rujuk e-mail sebelum ini untuk melakukannya dan ketahui apakah kategori perbelanjaan terbesar anda dan cari jalan untuk melakukan penjimatan maksimum.

Antara perbelanjaan terbesar yang saya dapat rumuskan ialah kenderaan.

Kenderaan merupakan keperluan lebih-lebih lagi jika anda tinggal di bandar tetapi jangan jadikan ia BEBAN yang menyusahkan hidup anda.

Perbelenjaan dari kenderaan merangkumi:


1- Bayaran ansuran bulanan
2- Petrol
3- Tol
4- Parking
5- Servis
6- Insurans
7- Cukai jalan
8- Saman
9- Kos membaiki kerosakan
10- Kemalangan
11- Dan perkara-perkara sampingan lain

Antara perkara yang anda boleh lakukan untuk menjimatkan perbelanjaan ialah:

1- Bayar ansuran kereta anda pada kadar yang lebih setiap bulan. Semakin cepat anda langsaikan hutang kereta anda, anda akan jimat daripada membayar bunga kepada bank.

2- Rancang perjalanan anda, jangan membawa kereta dengan tergesa-gesa dengan menekan pedal minyak dan brek dengan mengejut. Ia akan mengakibatkan penggunaan petrol yang lebih banyak.

3- Singgah dan selesaikan urusan anda semasa pergi dan balik kerja. Tidak perlu pulang ke rumah dan keluar semula.

4- Keluarkan semua perkakasan yang tidak berguna (jangan pula anda keluarkan tayar simpanan) untuk mengurangkan berat kereta anda sekaligus mengurangkan penggunaan petrol.

5- Elakkan ke tempat yang dikunjungi ramai. Jika anda ingin ke pusat membeli belah, cuba jadualkan pada malam hari bekerja. Ini kerana anda akan membayar lebih harga 'parking' pada hujung minggu dan boleh menghabiskan masa setengah jam semata-mata untuk mencari parking!

6- Servis kereta anda mengikut masa yang ditetapkan kerana kerosakan akan lebih merugikan anda.

7- Buat rayuan agar saman anda dikurangkan sebelum anda menjelaskan saman. Yang paling baik ialah, patuhi undang-undang jalan raya.

Banyak lagi cara untuk menjimatkan perbelanjaan kereta anda. Fikirkan lagi apa yang lebih sesuai untuk anda.

Selamat mencuba.

0 SILA KRITIK: