16 February 2009

TIPS KEKALAHAN KEPADA KEJAYAAN

” Saya sudah berjumpa ramai orang berjaya yang pernah gagal. Tetapi saya tidak pernah berjumpa dengan orang yang tidak pernah gagal berjaya. “


“Saya telah gagal menyempurnakan sebanyak lebih 9000 jaringan sepanjang karier saya. Saya kalah sebanyak 300 perlawanan. Sebanyak 26 kali saya gagal menyempurnakan harapan yang diberikan kepada saya untuk menyempurnakan jaringan kemenangan. Saya asyik kalah dan kalah sahaja dalam kehidupan saya. Dan sebab itulah saya berjaya.”
Michael Jordan

Kegagalan tidak membawa apa-apa makna. Ianya merupakan perkara normal dalam kehidupan. Semua orang berjaya dalam hidup ini pasti pernah menghadapi kegagalan.


Orang yang tidak pernah menghadapi kegagalan merupakan orang yang tidak akan berjaya. Kegagalan adalah rakan karib kepada kejayaan. Jika anda takut untuk menghadapi kegagalan, maka lakukan sahaja.


Semakin banyak anda menghadapinya semakin kuat anda membina kekuatan anda. Ia umpama senaman. Dimana kekerapan senaman tersebut membina otot-otot ‘kejayaan’. Pengalaman anda bertambah. Anda menjadi matang dari segi pengalaman untuk mencapai kejayaan. Lama-kelamaan anda akan menjadi biasa kepada kegagalan. Keluarlah untuk melakukan kegagalan untuk anda lebih cepat untuk menjadi orang yang berjaya.


p/s: kebanyakan manusia gagal kerana manusia suka ambil tahu kejayaan orang lain sahaja tanpa melihat usaha di sebalik kejayaan (pengorbanan,pengalaman dan kesusahan)


0 SILA KRITIK: